Anadolu da çekem, güvelek, güvele, purç, isimleri ile anılan Ökseotu özellikle sara hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Ekim – aralık ve mart nisan aylarında toplanan otun gövde ve yaprakları ince kıyılıp kurutularak kullanılmaktadır. Ökseotunun meyveleri direk tüketildiğinde zehirli olup ağız yolu ile tüketimi kesinlikle yasaktır. Hayvansal iç yağ ile karıştırılarak hazırlanan kremi açık yara tedavisinde kullanılır. İnsan vücudundaki salgı sistemine olumlu yönde etki ettiğinden çayı pankreas düzenleyici ve şeker hastalığını önleyici ve tedavi edicidir. Atardamar sertliği tedavisinde kullanılmaktadır. Kan durdurucu özelliği ile soğuk olarak kayan bölgeye uygulandığında kanamayı durdurmaktadır. Özellikle sıkça burun kanaması yaşayanlar bunu burunlarına çekerek kanı durdurabilirler. Bitki aynı zamanda tansiyon düzenleyici olarak da kullanılmaktadır. Ökse otu meyveleri yakı sakızı ile ezilip romatizmal ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu krem vücutta çıkan kanlı irinler bunun ile patlatmak ve iyileşmesini sağlamak üzerede kullanılır.
Ökse Otu Çayı Ve Merheminin Hazırlanması
İnce kıyım yaprak ve gövdeler yarım tatlı kaşığı olarak soğuk suya konur. Bir gün bekletilir. Kısık ateşte 15-20 dakika kaynatılıp soğutulur. İyice süzülüp cam bir kaba alınan bu soğuk çay gün için 2-3 kez içilir. Merhem ise taze Ökseotu meyveleri ezilerek yapılır. Hayvansal iç yap veya tereyağı ile ezilmiş meyveler karıştırır. Asla ağız yolu ile kullanılmaz. Sadece sürülerek kullanılır.
Ökse otu çayı ve merhemi fazla kullanıldığında alerjik reaksiyonlar gösteren yan etkilere neden olabilir. Hamile kadınların, kalp hastalarının ve kanser tedavisi görenlerin bu otu kullanmamaları gerekmektedir.