Gül meyvesi olarak da bilinen kuşburnu özellikle marmelatı ve kuşburnu çayı yapılması ile birlikte kış aylarında C vitamini bakımından çok zengin olması bakımından gribal enfeksiyonları önlemede ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok faydalı bir bitkidir. Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın ılıman iklimlerinde doğal olarak yetişmekte olup sonbahar aylarında toplanmasına başlanır.
Yapılan bir araştırma sonucunda düzenli bir biçimde kuşburnu çayı tüketen tansiyonu yüksek olan bir hastanın kan basıncı oranının düştüğü saptanmıştır. Eklem iltihaplanmalarına da iyi gelmesinin yanı sıra kanser hastalığını önlemeye de yardımcı olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan C vitamini bakımından çok zengin olmasından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve grip, nezle gibi gribal hastalıkları önlemekte çok önemli etkisi bulunmaktadır. Düzenli kullanıldığı zaman ayrıca kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Kuşburnunun faydaları görüldüğü gibi say say bitmemektedir. Günde beş gram kuşburnu vücudun C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde otuz beşini karşılamakla kalmıyor, kalsiyum gereksiniminin yüzde 1’ni de karşılamaya yardımcı oluyor.
Kuşburnu çayının bir yan etkisi yoktur fakat özellikle bayanlarda gebelik ve bebekleri emzirme dönemlerinde hekimlerine başvurarak kullanmalarında fayda bulunmaktadır. Binlerde yıldır sağlık alanında kullanılan kuşburnu ortaçağ dönemlerinde parfüm olarak da kullanılmıştır. Savaş yıllarında C vitamini eksik meyvelerin sıkıntısı çekilmekteydi ve doğadan toplanan kuşburnular şurup haline getirilip çocuklara verilir bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesine yardımcı olunurdu.