Kabuk Tarçın

Tarçın ağacının kabuğun öğütülmesi ile elde edilen Tarçın 100 den fazla çeşidi olan bir türdür. Tatları ve kokuları birbirine çok yakın olan bu türlerin en pahalı ve en zor bulunanı ise Çin Tarçını adı verilen türüdür. Soğuk algınlığı, dolaşım bozukluğu, mide hastalıkları, menstürel ağrılar, mide krampları, kilo vermek, kan şekerini düzenlemek, enfeksiyonlara karşı korunmak için kullanılır. Kötü kolesterolü düzenleyen, demir zengini, kanın daha fazla oksijenle buluşmasını sağlayan, lif zengini, kalsiyum ve manganez içeren tarçın milattan önce 3.000’lerden buyana Mısrda kullanılmaktadır.

Kabuk tarçın bütün bitki çaylarının demlenmesi gibi hazırlanır. Bir bardak çaya gir orta büyüklükte kabul tarçın suyu kaynattıktan sonra ağzı kapalı olarak 10 dakika demlemek sureti ile hazırlanır. Çay bu şekilde içilebildiği gibi arzu edilen başka bir bitki çayı ile karıştırılarak da içilebilir. Çayı tatlandırmak için dileyenler bir miktar bal ilave edebilirler.  Soğuk yada sıcak içilebildiği gibi süt ilavesi ile de içilebilir. Toz tarçından çay hazırlayacaklar için bir bardak suya iki çay kaşığı toz tarçın yeterli olacaktır.

Tarçın Çayının Faydaları

Kilo vermek isteyenlerin günde 2- 3 bardak tüketmeleri yağ yakmalarına yardımcı olacaktır. Grip, soğuk algınlığı, sindirim bozuklukları, mide rahatsızlıkları, kan dolaşımının hızlanması ve kan şeklerinin düzenlenmesine yardımcı olur.  Klinik testler yapılmamakla birlikte nadir vakalarda alerjik yan etki yarattığı görülmektedir. Ancak lif, manganez, A ve C vitamini etkin maddeleri dolayısı ile antioksidan bir bitki olduğu testler ile sabittir.