Zahter Otu Faydaları

 

            Zahter otu, hem görünümü hem kokusu ile kekik bitkisini andırmasına rağmen ondan farklı uçucu yağ ve mineraller içermektedir. Herhangi bir yerde kendiliğinden yetişebilen zahter otu yarım metre boyuna kadar ulaşabilmekte, pembe çiçekler açmaktadır. Zahter otu taze iken çiçekleri ile birlikte toplanıp demekteler halinde kurutulabilir. Kurutulduktan sonra tamamı çekilen ot baharat ya da çay olarak tüketilebilmektedir.

Zahter otu faydaları; idrar söktürücü bir bitkidir ve iştah açar, yemek yemeyken çocukların kullanımı için idealdir, yan etkisi de görülmemiştir. Ayrıca hazmı kolaylaştırır, mide bağırsak ve baş ağrılarına birebirdir. Kolesterolü düşürerek vücudun direncini arttırır, mantar şikâyetlerine iyi geldiği bilinmektedir, kalp çarpıntısına ve sinir bozukluğuna da iyi gelir. Gençlerin en büyük sıkıntısı olan ergenlik sivilcelerine de iyi gelmektedir. Geçler zahter otunun faydasını görmek için öğütülmüş zahter otunu bal ya da zeytinyağı ile karıştırarak krem haline getirip sadece sivilcelerinin üzerlerine sürebilirler. Mikropları öldürücü ve yara iyileştirirci özelliği sayesinde zahter otu sivilcelerin günden güne küçülerek yok olmalarını sağlayacaktır. Önemli bir özelliği de tıbben çözüm bulunamayan sadece hastalığın etkilerini zayıflatan ilaçların aksine sara krizlerini önleyici etkisi vardır.

Zahter otu faydaları sayısız olmasına rağmen kullanım şekli ve dozu da önemlidir. Taze zahter otu yaprakları salatada maydanoz sağan, zeytinyağı ve nar ekşisiyle karıştırılıp kullanılabilir. Çayı ise aynı çay demler gibi demlenmekte ve günde sadece 1-2 bardak içilmesi faydalarını görebilmek için yeterli olmaktadır. Zahter otu suyu ise gargara yapıldığında ağızdaki yaralar iyi gelir, içildiğinde bağırsaklardaki parazitleri düşürmeye yardım eder, böbrekte biriken kum ve taşların dökülmesine fayda sağlar. Tüm bu olumlu yanlarının yanında hamileler ve guatr hastalığı olanların kullanmaması gerektiğini de unutmamak gerekir.