Nane Otu Ve Faydaları

Çok hoş kokulu aroması, ferahlatan tadı ile soframızın vazgeçilmez bitkilerinden biri olan Nane bitkisinin Anavatanı Amerika kıtasıdır. Buradan Avrupalı tacirler ile Asya ve Avrupa’ya getirilmiştir. stepleridir. Binlerce yıl önce yunan mitolojisinde mutfak kültüründe yer alan bitki ilk olarak parfüm sanayinde kullanılmıştır. Taze yaprakları yemeklerde kullanılırken, çayı, sıvısı ve yağı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.  Nane yaprağının yağı, suyu ve kurutulmuş yaprakları tedavi maksatlı olarak öyle kullanılmaktadır. Nane çayını demlerken buharını koklamak üst solunum yolları tıkanıklarını ve sinüsleri açar Boğaz kuruluğuna iyi gelir. Gaz giderici olarak kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya engele olur. Ağız kokusunu giderir. Kas ağrıları tedavisinde kullanılır. Soğuk algınlığı tedavisine iyi gelir. Astım ve alerjik öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. C vitamini zengini olduğundan antioksidan olarak kullanılır. Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir.   Özelikle nane yapı kolon kanseri, , deri kanseri, akciğer kanseri hastalıklarını önler. Saman nezlesi, uyku bozuklukları, öksürük, burun kaşıntıları tedavisinde kullanılır. A vitamini, C vitamini ve beta karoten zenginliği nedeni ile antioksidan özelliği taşır. Pek çok hastalığa karşı koruyucudur.

Nane Çayı Nasıl Hazırlanır

Taze nane yapraklarını 5-6 parçaya ayırdıktan sonra tamamen kuruyana kadar bekleyiniz. Bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kuru nane yaprağını koyunuz. 15-20 dakika demledikten sonra limon ve bal ilavesi ile tüketiniz.

Nane çok fazla yan etkisi olan bir bitki değildir. Nadiren olmakla birlikte fazla tüketiminde alerjik etki yapabilir. Boğaz kuruması, kaşıntı, dudak kuruluğu ve dil yada yüz şişmesine sebep olabilir. Yağının aşırı tüketimi mide yanmalarına ve ağız içi tahrişlerine neden olabilir.