Hurma çölde yetişen ve yağ, protein, vitaminler, mineraller ve karbonhidrat gibi tüm besin gruplarını içeriğinde bulunduran bir besin maddesi olarak ‘mucize meyve’ olarak adlandırılmaktadır.
Özellikleri
Sümerler tarafından en az 5000 yıl önce yetiştirildiği bilinen hurma insanlar tarafından yetiştirilen en eski bitki çeşitleri arasında bulunmaktadır. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde yetiştirilse de meyve alma amacını taşımazlar. Meyve olarak tüketilen hurmaların yetiştiği yer ise Arabistan’dır. Ayrıca farklı özelliklere sahip olan Trabzon hurması da meyvesi tüketilen bir türdür.
Yararları
Özellikle temel vitaminler açısından çok zengin bir besin maddesidir. İçeriğinde çeşitli proteinlerin yanı sıra folik asit bulunmaktadır. Meyve şekeri açısından da çok zengin olmasının yanı sıra potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor ve sodyum gibi mineralleri de içerir. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve kuvveti sağlar, yorgunluğu engeller ya da azaltır. Karaciğeri güçlendirir ve kan yapıcı özelliği ile kansızlığı azaltır. Bu nedenlerle hamileler ve lohusalar için çabuk toparlanmalarına yardımcı olan bir besin olarak bilinir. Anne sütünün artmasını sağlaması da önemli özelliklerindendir. Sindirim ve boşaltım sistemlerini çalıştırır, korur, temizler. Kabızlığa iyi gelir, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına, kansere karşı koruyucudur, kalp krizi riskini azaltır. Vücut gelişimini desteklemesi ve kemikleri güçlendirmesi, yaşlanmayı geciktirmesi önemli faydalarıdır. Hafıza kaybı, stres, gerginlik, kuru öksürük, verem, bronşit ya da soğuk algınlıkları iyi geldiği durumlar ya da rahatsızlıklardır.
Zararları
İçerdiği şeker nedeniyle diyabet hastalarına ve kilo sorunu olanlara önerilmez. Aşırı tüketilirse baş ve göz ağrılarına yol açabilir, dalağa zarar verebilir. Bekletilebildiği için yıl boyunca ve günde birkaç tane tüketilmesi önerilir.
İletişim
Köşe çerez diğer çerez ve meyvelerde olduğu gibi hurma konusunda da tüketicilerinin yanında oluyor. İletişim telefonu ve diğer iletişim yöntemleri ile bağlantıya geçerek gerekli olan bilgileri alabilirsiniz.