Buğdaygiller ailesinden olan yabani bir bitkidir. Sarımsak gibi beyaz renkli kökü kullanılmaktadır. 30 ile 150 cm boylarına kadar ulaşabilen bitkinin yaprakları düz ve yeşildir. Mayıs aylarından küçük yeşil başaklar halinde açan çiçeklerinin tohumları yere dökülmesiyle üreyerek çoğalan arsız bitkilerdendir.
Anayurdu kesinlik kazanmamakla birlikte soğuk, ılıman ve tropik bölgelerde bulunmaktadır. Dünyada yaklaşık olarak 125 kadar çeşitli ayrık otu bulunmaktadır. Bunlardan 20 kadar çeşidi ülkemizde yetişmektedir. Bu sayının içinde bazıları tarıma çok zararlı iken bazı türleri hayvan yemi olarak ve bahçelere ekilen çim olarak kullanılmaktadır.
Ayrık Otunun Faydaları Nelerdir? Mikrop kırıcı özelliği sayesinde mikrobik hastalıkların tedavisinde ilaç yapımında özellikle kullanılan bir bitkidir. Böbrek taşlarının vücuttan atılımına, vücuda direnç vermede, bedendeki toksinlerden arındırarak kanı temizler. Mikrobik yaraların iyileşmesi esnasında mikrop kırıcı olarak kullanılmaktadır. Egzama ve cilt yaralarında da etkili bir savaşçıdır. Ayrıç romatizma ağrılarında da faydalıdır.
Ayrık Otu Nasıl Kullanılır? Sonbahar aylarında kökleri çıkarılıp kurutulur. Kullanılacağı zaman 2 çorba kaşığı yaklaşık yarım litre uyun içerisinde 10 dk. Kadar ısıtılarak demlenir. Tadı çok acı olduğundan bal ve limon konularak tatlandırılıp günde iki ya da 3 bardak aç karna içilmelidir.
Ayrık otu kökünü doğal ve sağlıklı koşullarda Köşe Çerez firmasında bulabilir, firmanın diğer sattığı ürünler hakkında telefon ya da başka iletişim yollarıyla bilgi alabilirsiniz.