Ahududu böğürtlen ve çileğe benzetilen yazın bol güneş ışığı ile olgunlaşan çalımsı bir bitkidir. Ahu ceylan anlamına gelen, dut kısmıyla ceylan dutu anlamına gelmektedir. Frambuaz da denilen ahududu hoş meyve tadıyla herkes tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir.
Ahududu çiğ yenmesinin yanında reçeli, marmeladı yapılan bir meyvedir. Kurutularak çayı da yapılan bu meyvenin sağlık için çok faydaları bulunmaktadır.
Son yıllarda bitki üzerinde yapılan çalışmalar sonucu dikensiz ve çok uzun olmayan ahududu türleri (hibrit) edinilmiştir. Kırmızı ve siyah ahududu iki çeşitte incelenmektedir. Siyah ahududu Afrika’ya özgü bir meyve çeşididir. Farklı yörelerde ahududu olarak adlandırılan dünyanın her ülkesine özgü ahududu bulunmaktadır.
Ahududunun yararları nelerdir? Güçlü bir kan yapıcı etkiye sahip olan meyve vitamin bakımından beyini besleyen B1, B2, B3, B6 E ve C vitaminlerine sahiptir. Soğuk algınlığına, bademcik iltihabına, kabızlığa faydalıdır. Ateş düşürücü etkisine sahiptir. Taze olarak tüketilen meyvenin kurutularak ve dondurulmuş olarak ta saklanması mümkündür.
Ahududu çayı nasıl yapılır? Kaynamış 1 su bardağı suyun içerisine 1 çorba kaşığı kurutulmuş ahududu konularak 10 dk. Bekletilmeli ve içilmelidir. Ahududu çayı sağlık açısından kalp ve damarların normal işleyişleri için destek olan bir meyvedir.
Ahududunun yaprakları da demlenerek içilmektedir. Kalp damar sistemi hastalıklarına faydalı olan yaprakları ve kurutulmuş ahududu Köşe Çerez firmasında bulabilmektesiniz. Ayrıca telefonla diğer ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz.