Bu ot çeşidi dünyanın hemen her yerinde yetişmektedir. Sinir otu, içeriğinde bulunan acı maddeler, flavonlar, silisik asit, allantoin, ve tanenler ve aucubin glikoziti bu bitkinin şifalı olmasının en önemli etkenleri arasında yer almaktadır. Diğer taraftan, eterik yağ, A, C ve K vitaminleri, labenzim, invertin, emulsin, fosforik asit ve müsilaj yapısında bulunan diğer maddeler arasında yer almaktadır.
Sinir otunun faydaları saymakla bitmez aslında. Ama belirtmeden de geçmek olmaz tabi ki. Sinir otunu çayı ve lapasını hazırlamak ile birlikte tüketilebilmektedir. Çayını hazırlamak için; tatlı kaşığı sinirli otu 1 su bardağı kaynar su ile beraber on beş dakika demlenmesi gerekmektedir. Demleme olayı bittikten sonra süzülerek kullanılır. Düşük tansiyonu olan kişilerin kullanmamasında fayda bulunmaktadır. Bu tarifi verdikten sonra faydalarından bahsedelim. Kanı ve mideyi temizlemek, diş eti iltihaplarında, krampları çözmesi, ateş düşürmesi, deride meydana gelen kaşıntıların geçmesinde, karaciğer ve mesane hastalıklarının iyileşmesinde faydaları bulunmaktadır.
Son dönemde rağbet gören içeriği sinir otundan meydana gelen kremde tamamen bitkisel bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu krem sayesinde solunum yolu hastalıklarında bilhassa ciğerlerde oluşan balgamın sökülmesinde, öksürük ve astım hastalığının geçmesinde faydası bulunmaktadır. Tansiyonu düşük olanların asla kullanmaması gerekmektedir. Zaten düşük tansiyonu olan bu hastaların bu otu kullanması tansiyonunu daha da düşürmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı günler dileriz.