Üzerlik otu kendiliğinden çıkan, otsu çok yıllık bir bitkidir. Beyaz çiçeklere sahip ve bu çiçeklerin ortasında bulunan tohumunun kullanıldığı şifalı bitkiler içinde yer almaktadır. Yurtumuzda kurak bölgelerde yetiştirilen üzerlik otu genelde Orta Anadolu’yu mesken edinmiştir. Şifalı olan tohumlarının içeriğinde harmin, harmalol, harmalin, peganin gibi alkaloitler ile yağ ve kırmızı boya maddesi bulunur. A vitamini ile C vitamini açısından da zengindir.
Üzerlik otunun faydaları; kuvvetli bir uyarıcı, Balgam sökücü ve Sinir sistemini tetikletyicidir. Saç dökülmesini engeller. Sulu egzamada şikâyetlerinde olumlu etki yapar. Sıtma mikrobuna karşı da faydalıdır. İdrar yolu ve mide problemlerine karşı faydalıdır. Parkinson gibi sinir sistemine bağlı hastalıklara karşı faydalıdır. Anti depresan etkileri ile depresyon tedavisinde yararlı olabilir. Basur nasıl sancılı ve çözümsüz kalınan bir hastalıksa üzerlik otu ve tohumları da o denli rahatlatıcı şifa sağlayan bir ilaçtır. Antioksidan ve anti tümör etkileri ile kansere karşı koruyucu ve kanser tedavisini destekleyicidir. Üzerlik otunun asıl fayda sağlayan kısımları tohumlarıdır ve bu tohumlar kaynatılarak ya da çayı yapılarak tüketildiğinde hastalıklara karşı faydasını sergilemektedir.
Doğu bölgelerimizde ve üzerlik otunun anavatanı olan bölgelerde, yağı afrodizyak etki yaratmak için, tohumlarının yakılması ile elde edilen duman ise kara büyü kovmak için kullanılmaktadır. Fayda sağlaması için kullanılan tohumları aynı zamanda kırmızı boya elde ermek içinde kullanılabilmektedir. Ya da kavrularak balla karıştırılıp da tüketilebilmektedir. Son yıllarda üzerlik otu tohumunun önemli bir faydası daha ortaya çıkmıştır. O da alerjilere birebir gelmesidir. Tohumu kaynatılırken buharında teneffüs yapmak ve bunu bir hafta on gün boyunca devam ettirmek en az bir sene sizi bu alerjiden uzak tutacaktır. Özellikle bahar aylarındaki polen alerjisinde kesin çözüm olarak üzerlik otundan faydalanılabilir.